Son on yıl, hayatımızın çoğunu çevrimiçi hale getirdi ve kablosuz internet bu geçişi mümkün kıldı. Bu teknolojinin en son sürümü, 802.11ax olarak da anılan Wi-Fi 6’dır.
Wi-Fi Nedir?
“Wi-Fi” terimi, kar amacı gütmeyen Wi-Fi Alliance tarafından oluşturulmuştur ve IEEE 802.11 ağ standardını temel alan bir grup kablosuz ağ protokolünü ifade eder. Wi-Fi, 90’ların sonlarından beri varlığını sürdürüyor, ancak son on yılda önemli ölçüde gelişti.
Ağ Protokolleri Tablosu
Nesil / IEEE Standardı | Sıklık | Maksimum Bağlantı Hızı | Yıl |
---|---|---|---|
Wi-Fi 6 (802.11ax) | 2.4 / 5 GHz | 600–9608 Mbit / sn | 2019 |
Wi-Fi 5 (802.11ac) | 5 GHz | 433–6933 Mbit / sn | 2014 |
Wi-Fi 4 (802.11n) | 2.4 / 5 GHz | 72–600 Mbit / sn | 2009 |
Her nesil arasındaki farklılıkları daha belirgin hale getirmek için, Wi-Fi ittifakı kısa süre önce daha geleneksel bir adlandırma kuralını benimsedi ve 802.XX atamasını basitleştirilmiş bir sayısal sonek için bıraktı. Bu daha basit etiketleme kuralı (Wi-Fi 6 ve 802.11ax), teknolojinin hangi neslinin kullanıldığını bilmeyi ve bu sürümü destekleyen cihazlarla uyumluluğu belirlemeyi kolaylaştırır.
Wi-Fi 6’nın Farkı Nedir?
Wi-Fi 6, önceki nesillere göre önemli bir yükseltmedir, ancak farklılıklar ortalama bir kullanıcıya hemen açık görünmeyebilir. Bu değişiklikler, kablosuz yönlendiricileri veya kablosuz ağları kullanma şeklimizi önemli ölçüde değiştirmeyebilir, bunun yerine önemli bir yükseltme olarak bir araya getirilen birçok artımlı iyileştirmeden oluşur.
İlk büyük değişiklik, Wi-Fi 6’nın potansiyel olarak daha hızlı bağlantı hızlarına izin vermesidir.
Daha Yüksek Hızlar
Daha hızlı Wi-Fi, Wi-Fi 6’nın sağladığı artan bant genişliği nedeniyle daha iyi yükleme ve indirme hızları (veya aktarım hızı) anlamına gelir. Bu, yüksek kaliteli video akışının daha yüksek veri talepleriyle birlikte dosya boyutları artmaya devam ettikçe giderek daha önemli hale geliyor. ve iletişim ağırlıklı çevrimiçi oyun. Twitch * ‘e yayın yaparken çok oyunculu bir oyun oynamak, büyük miktarda bant genişliği ve güvenilir ve istikrarlı bir bağlantı gerektirir.
Peki Wi-Fi 6 ne kadar hızlı?
- 9,6 Gb / sn, birden çok kanalda Wi-Fi 6’nın maksimum aktarım hızıdır. Buna karşılık, Wi-Fi 5 maksimum 3,5 Gbps sunar. Ancak bunlar teorik maksimumlardır; gerçek dünyadaki durumlarda, yerel ağlar bu en yüksek hıza ulaşamayabilir. Bununla birlikte, bu maksimum birden fazla cihaz arasında paylaşıldığı için, Wi-Fi 6’ya sahip cihazlar maksimum potansiyele ulaşmasalar bile önemli ölçüde daha yüksek hızların keyfini çıkarabilir.
- Wi-Fi 5’e kıyasla hızlar daha hızlı olabilir. Bu, tek bir cihazla bir Wi-Fi yönlendirici kullandığınızı varsayar. Wi-Fi 6, daha verimli veri kodlaması ve daha güçlü işlemciler tarafından mümkün kılınan kablosuz spektrumun akıllıca kullanılmasıyla başlayan çeşitli tekniklerle daha yüksek veri aktarım hızlarına ulaşabilir.
- Wi-Fi 6,% 75’e kadar daha az gecikme sağlayabilir. Bunu, büyük miktarlarda ağ trafiğini daha verimli bir şekilde yöneterek başarır. Oyuncular için bu, daha hızlı oyun indirmeleri, oyun akışı için daha iyi yükleme hızları ve daha güvenilir medya çoklu görevleri anlamına gelir.
- Wi-Fi 6, kablolu ve kablosuz sinyalleri pariteye yaklaştırır. Bu, potansiyel olarak daha fazla kullanıcıyı modemlerine kablolu olmanın getirdiği kısıtlamalardan kurtarır. Birçok oyuncu veya içerik oluşturucu, kablosuz ağın sağladığı esneklikten yararlanmak yerine, yönlendiricilere veya ağ anahtarlarına Ethernet kabloları aracılığıyla doğrudan bağlanmaya devam eder. Wi-Fi 6, kablolu ve kablosuz bağlantı arasındaki boşluğu daha da doldurmaya yardımcı olur.
Wi-Fi 6’yı Daha Hızlı Yapan Nedir?
Bugün çoğu evde, beş yıl öncesine göre çok daha fazla Wi-Fi özellikli cihaz var. Akıllı telefonlardan ve tabletlerden televizyonlara ve termostatlar ve kapı zilleri gibi IoT cihazlarına kadar neredeyse her şey bir kablosuz yönlendiriciye bağlanabilir. Wi-Fi 6, aynı anda veriye ihtiyaç duyan birden fazla cihazla daha iyi iletişim kurar ve bu cihazlar arasındaki trafiğe daha verimli bir şekilde öncelik verir.
Ortogonal Frekans Bölmeli Çoklu Erişim (OFDMA) , bunu başarmanın yollarından biridir. OFDMA, kanalları alt taşıyıcılara bölerek çalışır ve aynı anda birden fazla uç noktaya (cihaza) iletime izin verir. Bir Wi-Fi 6 yönlendiricisi, aynı iletim penceresinde farklı sinyaller gönderebilir. Bu, yönlendiriciden tek bir iletimin birden fazla cihazla iletişim kurabilmesiyle sonuçlanır, her cihaz, yönlendirici ağ üzerinden veriyi sunarken sırasını beklemek zorunda kalır.
Geleneksel bir Wi-Fi ağında (Yukarıda), cihazların istemcinin kalabalık bir ağ üzerinden veri gönderip almasını beklemesi gerekebilir. OFDMA (Altta), aynı iletim penceresinde daha fazla cihaza veri sunulmasına izin vererek, aynı anda birden fazla cihazla daha verimli iletişim sağlar.
Örtüşen Temel Hizmet Kümeleri (OBSS) , ağ tıkanıklığını iyileştirmeye yardımcı olabilecek başka bir Wi-Fi 6 özelliğidir. Wi-Fi’nin eski sürümlerinde, bir ağa bağlanmaya çalışan cihazlar “konuşmadan önce dinleme” sürecini kullanıyordu, bu da iletimden önce bir kanaldaki herhangi bir gürültüyü “dinlemek” zorunda oldukları anlamına geliyordu.
Kanalda herhangi bir gürültü varsa, uzak bir ağdan gelse bile, potansiyel paraziti önlemek için iletmeden önce kanalın temiz olmasını beklemek zorunda kalacaklardı. OBSS, ağı benzersiz şekilde tanımlamak için erişim noktasının bir “renk” kullanmasını sağlar. Kanalda başka bir trafik algılanırsa, ancak bu, yerel ağın renginde değilse, cihazlar bunu görmezden gelebilir ve iletime devam edebilir. Bu, güvenilirliği artırmaya ve gecikmeyi iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Birlikte çalışarak OFDMA ve OBSS, kalabalık ağlarda daha etkili iletişim sağlar. Cihazlarımızın çoğunda Wi-Fi kullanıldıkça, bu bağlantılarımızın hızının ve istikrarının korunmasına yardımcı olacaktır.
Hüzmeleme , Wi-Fi 6’nın daha yüksek hızlara ulaşmak için geliştirdiği başka bir teknolojidir. Bu fütüristik görünen veri aktarım yöntemi aslında nispeten basittir. Verileri tüm yönlerde yayınlamak yerine yönlendirici, verileri talep eden cihazın nerede olduğunu tespit eder ve bu yönde daha yerelleştirilmiş bir veri akışı iletir.
Standart Wi-Fi yönlendiricileri (Sol) her yöne kablosuz bir sinyal yayınlar. Hüzmeleme (Sağ), belirli cihazların daha doğrudan hedeflenmesini sağlayarak potansiyel olarak daha hızlı bağlantı hızları sağlar.
Hüzmeleme Wi-Fi 6 için yeni değil, ancak etkinliği bu nesilde iyileştirildi.
Ağın Hızın Ötesinde Faydaları
Hız, ortalama bir kullanıcı için, özellikle oyuncular için muhtemelen en önemli şeydir, ancak kablosuz ağda daha fazlası vardır. Wi-Fi 6 ayrıca güvenlik konusunda iyileştirmeler vaat ediyor.
WPA3
Wi-Fi Korumalı Erişim (WPA), şifreleme için parolalar kullanan yaygın bir Wi-Fi güvenlik protokolüdür. Bir Wi-Fi ağında oturum açmak için bir parola gerektiğinde, bu WPA’dır. WPA2 uzun süredir standarttır, ancak bu Wi-Fi 6 ile değişiyor.
En büyük iyileştirmelerden biri, SAE veya Eşzamanlı Kimlik Doğrulaması olarak da adlandırılan Dragonfly Anahtar Değişimi sistemi aracılığıyla artırılmış parola güvenliğinin uygulanmasıdır. Bu kimlik doğrulama yöntemi, Wi-Fi ağı ile anlaşmanın daha gelişmiş bir yöntemini kullanarak parolaların kırılmasını zorlaştırmaya yardımcı olur. Daha güçlü şifreleme ile birlikte bu ek güvenlik katmanı, Wi-Fi’nin her zamankinden daha sağlam güvenlik seçeneklerine sahip olacağı anlamına gelir.
Bu ekstra güvenlik katmanı, Wi-Fi 6’nın kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkilemeden işleri nasıl daha iyi hale getirdiğinin harika bir örneğidir.
Pil Ömrü ve TWT
Wi-Fi 6’ya dahil edilen bir başka ileriye dönük gelişme olan Hedef Uyanma Süresi (TWT), bazı cihazlarda pil ömrünü potansiyel olarak artırma yeteneğine sahiptir.
Bu teknoloji, yönlendiriciniz ve cihazınız arasında ne zaman uyuyacağınız veya uyanacağınız konusunda daha verimli iletişim sağlar. Cihazın Wi-Fi radyosuyla etkili bir şekilde iletişim kurarak ve yalnızca uyanması gerektiğinde etkinleştirerek, cihazınız kablosuz sinyal aramak için daha az zaman ve enerji harcar.
Bu, pil ömrünü artırabilir.
Wi-Fi 6E Nedir?
Wi-Fi 6’ya ek olarak, yakın zamanda yeni bir Wi-Fi teknolojisi daha geldi: Wi-Fi 6E.
Wi-Fi cihazları daha önce yalnızca 2,4 GHz ve 5 GHz frekanslarını kullanmakla sınırlandırılmıştı, ancak bu yakın zamanda değişti. Wi-Fi 6E özellikli cihazlar, 1.200MHz bant genişliği sağlayan 6GHz frekans bandını kullanabilir, bu da onu yüksek miktarda veriyi daha kısa mesafelerde iletmek için ideal hale getirir. Bu, desteklenen cihazlar için trafik sıkışıklığını ve paraziti hafifletmeye yardımcı olabilir. Wi-Fi 6E’yi, Wi-Fi 6’nın tüm avantajlarıyla birlikte, daha önce iki şeritli Wi-Fi otoyoluna eklenen yeni ve daha geniş bir şerit olarak düşünün.
Wi-Fi 6’yı destekleyen her cihaz Wi-Fi 6E’yi desteklemez, bu nedenle yükseltme sırasında düşündüğünüz donanımın Wi-Fi 6E’yi desteklediğinden emin olun.
Wi-Fi 6’nın Çalışması İçin Neye İhtiyacım Var?
Wi-Fi 6’ya geçiş yaparken göz önünde bulundurmanız gerekenler:
- Yönlendiriciniz Wi-Fi 6’yı destekliyor mu? Bu yeni protokolden yararlanmak için ihtiyaç duyacağınız en önemli yükseltme, Wi-Fi 6 özellikli bir yönlendiricidir. Çoğu üretici zaten Wi-Fi 6 özelliğine sahip yönlendiriciler sunar, bu nedenle aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda seçenek vardır.
- Cihazlarınız Wi-Fi 6’yı destekliyor mu? Wi-Fi 6 kullanabilen cihazlara da ihtiyacınız olacak. Wi-Fi 6, eski 802.11ac (Wi-Fi 5) ile geriye doğru uyumlu olsa da, Wi-Fi 6 özellikli bir cihaza ihtiyacınız olacak. burada listelediğimiz her şeyin avantajı. Wi-Fi 6, önümüzdeki birkaç yıl içinde giderek daha fazla standart hale geldikçe, daha yeni cihazlar teknolojiyi dahil etmeye başlayacak ve yeni normal hale gelecektir.
- Bilgisayarınız Wi-Fi 6’yı destekliyor mu? En yeni Nesil Intel CPU ve uyumlu anakarta sahipseniz, Wi-Fi 6’nın çalışması için gereken parçaların çoğu zaten dahil edilmiştir ve bu yeni teknolojiden yararlanmayı hiç olmadığı kadar kolaylaştırır. Bir rağmen dış M.2 anten hala gereklidir senin anakart biri, Intel® Entegre Bağlantı (CNVi) uygulanması yoksa güçler Kablosuz 6 zaten sistemde kullanılabilir olduğunu çok teknolojinin anlamına gelir.
Oyun odaklı bir Gig + Wi-Fi 6 çözümü arıyorsanız , Intel ile ortaklaşa tasarlanmış bu Killer® Wi-Fi 6 AX1650 Wi-Fi 6 kartına bakın . Bu cihazlar, ideal koşullar altında 1700 Mbps’ye kadar Gigabit kablosuz hızlarına veya standart Wi-Fi 5’ten üç kat daha hızlı olan 160MHz kanallar kullanır.
Unutmayın, Wi-Fi 6 veya Wi-Fi 6E uyumlu tüm cihazların ve bileşenlerin bu şekilde etiketleneceğini unutmayın, bu nedenle yükseltmeleri düşünürken bu tanımlamayı aradığınızdan emin olun.
Wi-Fi’nizi Yükseltmenin Zamanı Geldi mi?
Wi-Fi 6 ve Wi-Fi 6E, kablosuz cihazlarımızla etkileşim şeklimiz üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak. Daha yüksek hızlar, daha iyi trafik önceliklendirme ve daha fazla güvenlik arasında Wi-Fi 6, kablosuz ağ teknolojisinde önemli bir adımdır.
İster oyun oynuyor, çalışıyor, ister sadece video akışı yapıyor olun, Wi-Fi 6’ya yükseltmek düşünmeye değer